Corona doet woninginbraken dalen

6 januari 2021

Het aantal woninginbraken in de gemeente Zutphen is in 2020 aanzienlijk gedaald. Het afgelopen jaar werd 54 keer ingebroken of een inbraakpoging gedaan. Dat is bijna een halvering ten opzichte van 2019 toen er 101 inbraken werden gepleegd. Het is langer dan tien jaar geleden dat het inbraakcijfer zo laag was. In alle wijken is de daling merkbaar. Een overzicht van de inbraken per wijk staat op www.buurtpreventje.nl.

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. De spectaculaire daling is ontegenzeggelijk een gevolg van de corona-crises. Zo waren er tijdens de eerste, gedeeltelijke lockdown in het voorjaar maar enkele inbraken per maand. Mensen waren noodgedwongen veel meer thuis en dat is nog altijd de beste remedie tegen woninginbraken. Veel inbraken vinden namelijk plaats als bewoners niet thuis zijn en deuren of ramen niet goed (af)gesloten zijn. Opmerkelijk genoeg is de daling tijdens de huidige, tweede lockdown-periode minder zichtbaar. Wellicht dat mensen nu losser met de beperkende maatregelen omgaan en meer van huis zijn, zoals vaak wordt gezegd.

Buurtpreventje is een burgerinitiatief voor inbraakpreventie. Op www.buurtpreventje.nl staat een volledig overzicht van maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen voor een veiligere buurt. Zodra het weer is toegestaan, plaatst Buurtpreventje maandelijks de BuurTent waarin voorlichting wordt gegeven over inbraakpreventie.


< overzicht nieuws