WAAKS - Ruik je onraad?Bel112!

Wat is het?
WAAKS doet een beroep op hondenbezitters om inbraken te voorkomen. Zij zijn vertrouwd met hun buurt omdat ze iedere dag op straat zijn om hun hond uit te laten. Daarom vallen afwijkende situaties of verdachte personen hen vaak snel op. In dat geval bellen ze 112. De politie kan hierdoor snel in actie komen. Dit vergroot de pakkans en hiermee wordt erger voorkomen. WAAKS-deelnemers krijgen geen jassen of zaklampen en zijn dus niet als zodanig herkenbaar. Dat maakt het ook wat laagdrempeliger. 
In sommige steden worden WAAKS-groepen opgericht die samenwerken met politie en gemeente. De deelnemers krijgen een speciale training ‘observeren en signalementen onthouden’. De politie onderhoudt contact met de WAAKS deelnemers over de situatie in de wijk. Ze worden geïnformeerd over het aantal auto- en woninginbraken, de hotspots en vandalisme en natuurlijk over de resultaten van WAAKS!. In Zutphen/Warnsveld zijn nog geen WAAKS-groepen.

Waar vind je meer informatie?
Kijk hier voor de folder die de politie in Zutphen/Warnsveld heeft gemaakt voor hondenbezitters met de titel: Ruik je onraad?Bel112! Op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid vind je informatie over WAAKS met links naar steden waar het is ingevoerd.

Wie kan je helpen?
In Zutphen/Warnsveld is nog geen WAAKS-groep. Wel kunnen hondenbezitters gratis een reflecterende halsband voor hun hond krijgen met de tekst 'Ruik je onraad?Bel112!'. Ze zijn vanaf 7 april verkrijgen op het politiebureau in Zutphen aan de Houtwal. Let wel, op=op. 
Als hondenbezitter kun je zelf het initiatief nemen om een WAAKS-groep op te richten in jouw buurt. Spreek buurtgenoten aan die ook de hond uitlaten en vraag of ze mee willen doen. Maak een afspraak met de wijkagent die je instructies en tips geeft. 

Stuur een reactie in over WAAKS / Ruik je onraad?Bel112!