Buurt Preventieteam

Wat is het?
Een Buurt Preventieteam is een groep buurtbewoners die zich inzet voor een veilige buurt waarin het prettig wonen is. Waar bewoners oog voor elkaar hebben en voor de problemen in hun buurt. De teamleden lopen regelmatig door de buurt, meestal met tweetallen en in de avonduren. Ze zijn herkenbaar aan de reflecterende hesjes die ze dragen en ze letten op alles wat met veiligheid te maken heeft. Ze geven buurtbewoners tips, signaleren verdachte situaties en geven informatie en wensen door aan de gemeente en politie. De teamleden zijn de extra oren en ogen van de buurt. Zo dragen ze bij aan een buurt die er schoon, heel en veilig uitziet en voorkomen ze dat een buurt zich leent voor inbraken. Straten waar een Buurt Preventieteam actief is, zijn herkenbaar aan de bordjes 'Attentie Buurtpreventie'. 

Waar vind je meer informatie?
Er zijn al heel veel Buurt Preventieteams in Nederland en de meeste hebben een website. Daar kun je veel informatie halen, bijvoorbeeld hoe ze het doen in Bergen op Zoom of Roosendaal

Wie kan je helpen?
Neem contact op met de wijkregisseur van de gemeente als je in jouw buurt een Buurt Preventieteam wil starten. Hij/zij weet hoe het werkt en wat je moet doen. De wijkagent zal er al snel bij betrokken worden om gezamenlijke afspraken te maken.
Er is al een aantal Buurt Preventieteams in de gemeente. Je kunt de contactpersonen vragen om informatie. Meestal is men bereid ervaringen te delen. Zie hier het overzicht van Buurt Preventieteams in Zutphen/Warnsveld met de contactpersonen. 

Stuur een reactie in over Buurt Preventieteam.